Het multidisciplinaire Maastricht Infectieziekten Centrum (MINC) en LINK (Limburgs infectiepreventie en ABR zorgnetwerk) organiseert jaarlijks tweemaal een symposium om kennis over infectieziekten te vergroten. In de najaarseditie van 2022 werd ingezoomd op een vaak vergeten onderwerp: schimmels en gisten. Het hybride symposium trekt circa 70 professionals naar Theater aan het Vrijthof en nog eens 50 online deelnemers. De organisatoren, Vivian Claessen en Paul Savelkoul, kijken terug op een avond met nieuwe inzichten vanuit een breed scala aan disciplines.
Vivian Claessen: “Omdat het een vaak vergeten onderwerp is met zijn eigen complexiteit. In AMR (antimicrobiële resistentie) komen bacteriën en virussen veel aan bod, schimmels veel minder. Terwijl er aanwijzingen zijn dat in het milieu en de thuisomgeving een toename is van resistente mycosen. We vonden het dus interessant om samen met verschillende sprekers te kijken waar we als mens kunnen worden besmet en welke rol dieren spelen in de overdracht.”
Een dermatoloog, een arts maatschappij + gezondheid , een arts microbioloog en ook een dierenarts deelden hun kennis en praktijkervaringen. Die dierenarts was nogal verrassend voor de deelnemers, met pakkende ervaringen.
Paul Savelkoul: “Ja, dat zijn we niet gewend. Bij schimmels is aandacht voor de omgeving waarin de patiënt leeft juist erg belangrijk. Vaak kun je dan pas de oorzaak en de juiste behandeling bepalen. De dierenarts liet zien dat huisdieren soms heel kleine plekjes hebben die een schimmel verraden, maar lastig zijn om te herkennen. Het dier heeft zelf misschien geen klachten, maar het baasje wel. De one health-benadering, het bruggen slaan tussen disciplines, is essentieel voor een goede signalering. Hierin kan een GGD-arts een rol vervullen door de patiënt thuis te bezoeken. Het is goed dat de deelnemers zich realiseren dat ze hulp kunnen inschakelen voor een bredere blik.”
Vivian: “Het was een goede combinatie van herkenning van het eigen vakgebied, herkenning van andere vakgebieden met de verrassing van een vrij onbekend vakgebied. Die verbreding is heel mooi om te zien gebeuren. Ikzelf kende net als veel aanwezigen de dierenkant helemaal niet en wist ook niet hoe lastig de behandeling van schimmels bij dieren kan zijn. Normaal zou je misschien een oordeel hebben, nu begrijp je waarom het gebeurt. Er kwamen ook veel vragen uit de zaal, we hadden nauwelijks tijd om ze allemaal te beantwoorden. Binnen de zorg zijn we geneigd naar de individuele patiënt te kijken, vanuit ons eigen specialisme. Maar schimmels houden zich niet aan de grenzen die wij trekken. In het symposium brengen we de raakvlakken juist onder de aandacht. Pas wanneer je als professionals weet hebt van elkaar, kun je ook hulp inroepen.”
Paul: “We hebben jarenlang het belang van de one health approach onderschat. Dit symposium maakt duidelijk dat je daardoor factoren mist. En dan vraag je je af: wat missen we allemaal nog meer? In een tijd van klimaatverandering en waar mensen veel reizen gaat verspreiding razendsnel en neemt de resistentie toe. We hebben nog een hele wereld te ontdekken!”
Het MINC & LINK-symposium terugkijken? Dat kan hier >