Typeringslab
Typeringslab
Aanleiding
Vermijdbare schade en sterfte van patiënten door infecties via resistente bacteriën in Limburg zoveel mogelijk voorkomen. Daartoe moet de verdere ontwikkeling en verspreiding van (multi)resistentie zo veel mogelijk regionaal worden beheerst, zodat ook in de toekomst effectieve behandeling van infecties met antibiotica mogelijk blijft. Eén van de activiteiten hierin betreft het typeren van bacteriestammen.
Doelen
Het opzetten van een regionaal typeringsnetwerk dat gebruikt kan worden voor infectiepreventie doeleinden.
De eerste doelstelling van het project is het effect te onderzoeken van een snel (binnen 2 werkdagen) typering op de infectie preventie maatregelen om zo beginnende uitbraken van infectieziekten te herkennen, interventies te implementeren en transmissie te voorkomen.
Het tweede doel is het opzetten van een database, waarmee de typeringsdata en typeermethoden snel voor de aanvragen beschikbaar komen. Hierdoor kunnen data tussen ziekenhuizen vergeleken worden en kunnen eventuele ziekenhuis overstijgende uitbraken opgespoord worden.
Hoe?
1e fase:
Van 2020 tot 2022 is een regionale database opgebouwd waarbij typeringsdata van enterobacteriacae isolaten uit 4 ziekenhuizen met elkaar gedeeld werd. De isolaten werden verzameld en met 3 typeringsmtheoden vergeleken: twee snelle technieken met lage(re) resolutie en WGS sequencing met illumina. De WGS data werd verzameld in een database gefaciliteerd door het zweedse bedrijf 1928. Elk ziekenhuis had inzicht in de data van de eigen isolaten en kon de eigen isolaten vergelijken met de isolaten die gevonden waren in de regio.
Na inzameling en vergelijking van ongeveer 180 isolaten in de afgelopen 2 jaar blijken erg grote verschillen in de clustering van de isolaten door de 3 verschillende typeringsmethoden te worden waargenomen. De snelle methoden kunnen vaak niet bevestigd worden d.m.v de trage methoden met meer resolutie (WGS). Het lijkt daarom zinvol om in te zetten op het versnellen en goedkoper uitvoeren van de WGS, dan om de andere twee technieken te blijven toepassen.
2e fase
De afgelopen 2 jaren zijn verstoord door de corona pandemie. Op gebied van infectie preventie waren veel zaken anders dan normaal. Om een goede borging en testen te verzekeren wordt het project nu verder gezet. Hierbij zal de inzameling van isolaten VRE en ESBL enterobacteriacas specifieker plaatsvinden, met een focus op infectiepreventie en het voorkomen en op tijd identificeren van mogelijke verspreiding van isolaten. Dit is een duidelijke aanvulling op de landelijke surveillance. Het betreft regionale surveillance met als doel regionale resistente BRMO’s die buiten de landelijke surveillance vallen tijdig te signaleren. Hierdoor kunnen tijdig maatregels genomen worden om verspreiding naar een andere regio te voorkomen. Hiermee voorkom je dat een resistente BRMO een superregionaal of zelfs landelijk probleem wordt.
In het komende jaar zet LINK in om te testen hoe een systeem op te zetten van decentraal typeren met een centrale gegevensverwerking. Hierdoor zal er een vroege signaleringsfunctie ontstaan naar een landelijke database.